Brownie z musem śliwkowym

Brownie z musem śliwkowym

To przepis, który zachwycił mnie swoimi zdjęciami

(wiem, wiem "choruję" na zdjęcia).

Weganon ogólnie pokazuje całkiem inne spojrzenie na wiele rzeczy

i to piękne, a ten przepis jest właśnie z jego strony.

Ja drugi raz dłużej mase będe blendowała, by była bardziej aksamitna

ale gość nasz był zadowolony, więc to znaczy, że nia ma to większego znaczenia.

 

Składniki:

 

2 szklanki niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
(według mnie mogą być solone, jeżeli nie możesz dostać innych)

2 szklanki wiórków kokosowych
(według mnie można dać mniej lub więcej - wymiennie z pestkami słonecznika, kwestia gustu)

2 szklanki pestek słonecznika

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych górskich lub zwykłych

1 szklanka rodzynek
(jeżeli nie lubisz możesz pominąć)

1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu

sok i skórka z 1 cytryny

30 śliwek węgierek + do ozdoby

2 czekolady 70% po 100 g

dowolny cukier lub syrop do smaku (u mnie ksylitol)


polewa:

1 czekolada 70% 100 g

½ szklanki dowolnego mleka roślinnego

coś do posłodzenia

figi i mięta do ozdoby

 

Do miski wsyp wiórki, "słodzik" (cukier,  syrop, ksylitol...), rodzynki, cynamon i kardamon.
Orzechy, słonecznik i płatki zmiel na bardzo drobne okruszki i dodaj do miski
Do garnka włóż śliwki bez pestek, skórkę i sok z cytryny.

Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym.

Podgrzej prawie do wrzenia.

Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia
Zawartość miski połącz z musem śliwkowym i wszystko dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm (u mnie 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Wyłóż masę i wyrównaj wierzch.


W garnku połącz mleko ze "słodzikiem" i podgrzej prawie do wrzenia.

Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia wylać na ciasto.

Ułożyć owoce i miętę.

Wstaw na kilka godzin do lodówki

 

 brownie

 

brownie

 

Kuchnia, Strona Główna

6 komentarzy

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka