Brownie z musem śliwkowym

To przepis, który zachwycił mnie swoimi zdjęciami
(wiem, wiem "choruję" na zdjęcia).
Weganon ogólnie pokazuje całkiem inne spojrzenie na wiele rzeczy
i to piękne, a ten przepis jest właśnie z jego strony.
Ja drugi raz dłużej mase będe blendowała, by była bardziej aksamitna
ale gość nasz był zadowolony, więc to znaczy, że nia ma to większego znaczenia.
Składniki:
2 szklanki niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych 2 szklanki wiórków kokosowych 2 szklanki pestek słonecznika 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych górskich lub zwykłych 1 szklanka rodzynek 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu sok i skórka z 1 cytryny 30 śliwek węgierek + do ozdoby 2 czekolady 70% po 100 g dowolny cukier lub syrop do smaku (u mnie ksylitol) 1 czekolada 70% 100 g ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego coś do posłodzenia figi i mięta do ozdoby
(według mnie mogą być solone, jeżeli nie możesz dostać innych)
(według mnie można dać mniej lub więcej - wymiennie z pestkami słonecznika, kwestia gustu)
(jeżeli nie lubisz możesz pominąć)
polewa:
Do miski wsyp wiórki, "słodzik" (cukier, syrop, ksylitol...), rodzynki, cynamon i kardamon. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym. Podgrzej prawie do wrzenia. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia Wyłóż masę i wyrównaj wierzch. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia wylać na ciasto. Ułożyć owoce i miętę. Wstaw na kilka godzin do lodówki
Orzechy, słonecznik i płatki zmiel na bardzo drobne okruszki i dodaj do miski
Do garnka włóż śliwki bez pestek, skórkę i sok z cytryny.
Zawartość miski połącz z musem śliwkowym i wszystko dokładnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm (u mnie 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
W garnku połącz mleko ze "słodzikiem" i podgrzej prawie do wrzenia.
6 komentarzy
Edyta Mój kawałek podłogi
Nie tylko wygląda niesamowicie, ale skład ma również przepyszny i zdrowy! :)
Kobiecemysli
Tak też smakuje :)
dooseet
Pięknie wygląda, też uwielbiam przepisy i zdjęcia weganona :)
Kobiecemysli
dziękuję :)
Wypieki Beaty
Wow, widzę, że to brownie to niezłego kopa energetycznego daje - świetne przed bieganiem :)
Małgosia z Dobre Zielsko
Orzechy solone można pomoczyć w wodzie i będą mniej solone. Świetny przepis!
Zostaw swój Komentarz