Brownie z burakami

Brownie z burakami

Brownie z burakami to kolejny strzał w dziesiątkę z bloga Doroty.

Z mlekiem można zjeść dużo,

dużo za dużo ;)

 

Składniki:



    250 g masła

250 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej

200 g drobnego cukru do wypieków

3 duże jajka

150 g mąki pszennej lub pszennej razowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g ugotowanych buraków (niesolonych),

obranych i startych na najmniejszych oczkach

 

 

Składniki niech będę w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej do miski.

W garnuszku rozpuść masło.

  Zdejmij z palnika,

dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na kilka minut,

następnie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

Lekko przestudź.

Do drugiej miski wbij jajka,

dodaj cukier.

Wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej, do lekkiego roztrzepania jajek.

Do jajek dodaj sos czekoladowy (może być lekko ciepły).

Wymieszaj do połączenia.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj rózgą,

tylko do połączenia się składników.

Na sam koniec wmieszaj starte buraczki.

Formę o wymiarach 18 x 28 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Przelej do niej ciasto na brownies.

Piecz w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut.

Patyczek włożony w ciasto może być mokry

i oblepiony, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. 

Wyjmij, przestudź, pokrój.

(ja jeszcze posypałam cukrem pudrem).

 

Brownie z burakami

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz