Brownie bezglutenowe

Brownie bezglutenowe

Kolejny przepis z książki Weroniki Madejskiej

"Bez glutenu".

 

Pyszne, tylko jak za długo przetrzymacie w piekarniku

będzie bardziej jak murzynek.

Ja dałam ksylitol zamiast cukru.

 

 

Składniki:

 

200g gorzkiej czekolady

3 jajka

170g masła

150g ksylitolu

100g mąki ryżowej

50g mąki ziemniaczanej

1/4 łyżeczki sody

 

 

 

Prostokątną blaszkę ( około16x25) wyłóż papierem.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodaj masło.

Jajka ubij mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodając ksylitol,

a następnie czekoladę.

Na koniec wsyp mąkę z dodatkiem sody i wymieszaj.

Masa będzie jednolita i będzie miała ciemny kolor.

 

Piecz około 30 minut.

Gdy wbijesz w ciasto wykałaczkę,

będzie ona wilgotna.

Mimo to brownie będzie gotowe.

Ostudź, a następnie pokrój.

 

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz