Brokuły w muffince

Brokuły w muffince

Uwielbiam brokuły.

Z serem, sosem,w sałatce, z mięsem, gotowane,

smażone, w plackach, w kremach....

I mogłabym tak w nieskończoność.

Polubiłam i w tej formie.

Fantastyczny pomysł na obiad, na przyjęcie,

czy też podróż.

 

PYCHA!

 

 

Składniki na 12 sztuk:

12 niewielkich różyczek brokułu,

mieszczący się w pojedynczej foremce muffinki

275 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

4 duże jaja

300 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka ostrej papryki

szczypta soli

60 g żółtego startego sera ( cheddar)

 

 

 

 

 

 

Piekarnik rozgrzej do 180 o C.

W garnku ugotuj wodę i blanszuj brokuły 2-3 minuty,

poczym dokładnie przepłucz zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i osusz na sicie.

Masło ubij z cukrem pudrem, do puszystej masy wbijaj jajka, po jednym,

dokładnie miksując całość po każdym dodaniu jajka.

Wymieszaj mąkę z solą, kurkumą, papryką, proszkiem do pieczenia i przesiej.

Ser zetrzyj na drobnych oczkach.

Do ubitej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z przyprawami.

Całość miksuj krótko, tak tylko do wymieszania się składników.

Dodaj ser, mieszaj i połącz go z masą za pomocą łopatki.

Na dnie każdej foremki muffinowej rozsmarowuj 1 czubatą łyżkę ciasta,

ułóż kwiatem do góry cząstkę brokułu.

Pozostałe ciasto równomiernie rozdziel pomiędzy foremki.

 

Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. 

Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor i być twarde w dotyku.

 

Upieczone studzimy na kratce. 

 

Ciasto na muffinki jest mało plastyczne,

co może sprawiać problemy,

ale warto:)

 

 

Przepis podpatrzony u Szarlotki

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz