Blok bezglutenowy

Blok bezglutenowy

Taki blok jadłam pierwszy raz w życiu, mimo, że to zmieniany przepis z PRL-u to u mnie w domu jadło się całkiem inny.

Ja proponuje Wam taki z orzechami włoskimi i rodzynkami, bez mleka w proszku.

 

Składniki:

(przepis inspirowany wieloma przepisami na blok)

 

200 g gorzkiej czekolady (może być bez cukru) bezglutenowej

50g masła

200 ml ubitej śmietany 36 %

165 g - 220 g herbatników bezglutenowych (mogą być bez cukru)

100 g rodzynek bezglutenowych

100 g orzechów włoskich bezglutenowych

 

 

 

Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej.

Doodaj ubitą śmietanę i pokruszone (na małe kawałki) herbatniki.

Wymieszaj.

Dodaj rodzynki i grubo posiekane orzechy.

Ponownie wymieszaj i przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 cm .

Wyrównaj masę i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Ciasto kroić ostrym nożem.

 

 

blok bezglutenowy

blok, blok bezglutenowy, ciasto, czekolada, bakalie, orzechy, czekolada bezglutenowa Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz