Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Biszkoptowe ciasto z truskawkami

I kolejny raz truskawki.

To ciasto na zamówienie Męża,

"a może by tak coś puszystego z truskawkami?"

Pokazałam mu przepis White Plate

i stwierdził, że właśnie o to mu chodziło,

więc zrobiłam:)

 

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

2 łyżki wody

1 łyżka octu

(jaki macie w domu)

szklanka truskawek - obcięte szypułki

(ja dałam 1,5 szklanki)




Jajka ubijaj z cukrem około 3 minut.

Dodaj pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a na końcu mąkę z proszkiem.

Okrągłą formę do ciasta o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką lub mąką.

Wlej ciasto.

Poukładaj na nim truskawki.

Wstaw do nagrzanego do 190 o C piekarnika i piecz około 40 minut.

Po tym czasie należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło

- jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy - ciasto jest upieczone.

Ostudź.

Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka