Bezmięsne gołąbki

Bezmięsne gołąbki

Uwielbiam gołąbki,

ale że ograniczam, jak wiecie mięso,

to postanowiłam zrobić je inaczej,

z przepisu, który znalazłam w eko quchni .

Wyszły naprawdę nieźle,

pewnie będę do nich wracać!

Choć moim zdaniem bez ciecierzycy byłyby lepsze!

Wyszło mi 8 sporych gołąbków.

 

Składniki:

kapusta włoska

2 jajka ugotowane na twardo

1,5-2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na bulionie

1 cebula

Kilka pieczarek - u mnie 7

1 ząbek czosnku

1 marchewka - u mnie 1,5 marchewki

½ szklanki ugotowanej ciecierzycy

Olej lub masło klarowane

pieprz

 

Pieczarki i cebule pokrój w kostkę 

i duś na maśle / oleju około 5 minut na średnim ogniu.

Marchewkę zetrzyj na małych oczkach, wyciśnij czosnek i dodaj do pieczarek i cebuli.

Smaż wszystko około 10-15 minut,

do momentu aż warzywa będą miękkie.

 

W misce wymieszaj kaszę jaglaną, ciecierzycę, jaja i zawartość patelni.

Dopraw pieprzem.

 

Bezmięsne gołąbki

 

Farsz  zawijaj w sparzone wcześniej liście kapusty.

Gołąbki ułóż w naczyniach parowaru

(u mnie dwa poziomy, po 4 gołąbki na każdym)

i gotuj 30 minut.

 

 

Bezmięsne gołąbki

 

Bezmięsne gołąbki

 

Możesz podać z ulubionym sosem.

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

3 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka