Bezglutenowe pączki kokosowe z Lawendowego Domu

Bezglutenowe pączki kokosowe z Lawendowego Domu

Pączucie z Lawendowego domu są malutkie, pyszne i smakują prawie jak tradycyjne

(tylko nie są tak puszyste).

I co najważniejsze są bezglutenowe i zdrowe

(jak na pączki).

 

Składniki na około 20 małych pączków:

 

 

80 ml oleju kokosowego

60 ml miodu

4 jajka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

100 g wiórków kokosowych zmielonych na mąkę lub mąki kokosowej

1/2 łyżeczki sody

polewa:

100 g gorzkiej czekolady

łyżeczka oleju kokosowego

wiórki kokosowe do dekoracji

 

Piekarnik rozgrzej do 180o C
    Olej rozpuść, zmiksuj z miodem na puszystą, jasną masę.
    Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy.
    Na koniec wsyp mąkę kokosowa wymieszaną dokładnie z sodą.
    Masę przełóż do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.

(ja użyłam metalowej blaszki do wymieków babeczek z dziurką,

wcześniej wysmarowaną roztopionym olejem kokosowym)
  

Piecz 15-16 minut.
    Upieczone pączki wyjmij z foremek na kratkę do przestygnięcia.
    Rozpuść czekoladę z olejem, polej pączki i posyp wiórkami.

 

pączki bezglutenowe

 

pączki bezglutenowe

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz