Bezglutenowe muffinki budyniowe

Bezglutenowe muffinki budyniowe

Uwielbiam TE muffinki budyniowe,

ale odkąd nie jem glutenu musiałam z nich zrezygnować,

aż to teraz!

 

Teraz moje ulubione muffinki są też bezglutenowe!

Są bardziej kruche, ale nadal pyszne!

Fantastyczne to ulubionej herbaty lub kawy!

 

 

Składniki:

 

150g mąki ryżowej

150g mąki owsianej bezglutenowej

80g ksylitolu
(jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie może dać więcej)

150g masła roślinnego

170ml mleka roślinnego

2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody, waniliowy budyń bezglutenowy *
(na 1/2 litra mleka, ugotowany według przepisu na opakowaniu, tyle, że w 1/4 litra mleka)

12 kostek mlecznej czekolady

 

 

W rondelku roztop masło i rozpuść w nim cukier , ostudż.

W misce wymieszaj mąki , proszek do pieczenia i sodę.

W drugiej miseczce wymieszaj jajka z mlekiem .

Do suchych składników dodaj mleko z jajami i masło z cukrem, wymieszaj do połączenia się składników .

Wlej ciasto do foremek (wysmarowane masłem i posypane mąką ryżową) na wysokość około 1 cm ,

następnie nakłóż łyżką po porcji budyniu - wykorzystaj go do końca ,

na każdej porcji budyniu ułóż kostkę czekolady i przykryj kolejną porcją ciasta , aby przykryć całość .

Piecz w 200°C przez około 25-30 minut - do zarumienienia mufinek.

Podawaj gdy ostygną - wcześniej mogą się rozpaść.

 

 

*jeżeli budyń jest niesłodzony dodaj 25g ksylitolu

 

bezglutenowe muffinki

 

muffinki glutenfree

Kuchnia, Strona Główna

10 komentarzy

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka