Bezglutenowe muffinki bananowo - kakaowe - kandydatka na Miss Babeczki 2016/17

Bezglutenowe muffinki bananowo - kakaowe - kandydatka na Miss Babeczki 2016/17

Czasami człowiek musi zjeść coś słodkiego.

Po prostu nie ma opcji by nie zjadł.

Dlatego warto zrobić zdrowe muffinki z mąki z ciecieżycy z kremem z kaszy jaglanej.

 

 

Składniki na 24 muffinki:

(mój przepis)

 

6 jajek

6 łyżek oleju

2 duże, rozgniecione banany

150g ksylitolu

6 łyżek mleka roślinnego

2 łyżki soku z cytryny

300g mąki z ciecierzycy

5 łyżek kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

+ krem

100g kaszy jaglanej

czekolada bezglutenowa ze stewią

mleko roślinne - około 1/4 szklanki

 

 

Jajka zmiksuj z ksylitolem.

Dodaj mleko, olej, banana i sok z cytryny.

Suche składniki przesiej a potem dodaj do masy jajecznej.

Dokładnie wymieszaj.

 

Formy na muffinki wyłóż papilotkami

i rozłoż do nich ciasto.

Piecz około 30 minut w 180oC

do suchego patyczka.

 

KREM

 

Kaszę jaglaną przelej dwa razy zimną wodą i raz wrzątkiem.

Zalej taką ilością wody aby zakryło lekko kaszę.

Gotuj do jej miękkości.

Do gorącej kaszy wrzuć czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.

Masę przełóż do malaksera i zmiksuj do gładkości.

Dodaj mleko i znów zmiksuj

(gdyby masa była za gęsta dodaj mleko).

 Gotowy krem wyłóż na muffinki.

 

bezglutenowe muffinki

 

bezglutenowe muffinki

 

 

Miss Babeczki 2016/17 - II edycja

Kuchnia, Strona Główna

6 komentarzy

Zostaw swój Komentarz