Bezglutenowe kokosanki

Bezglutenowe kokosanki

Kokosanki bezglutenowe podbiły serca moich bliskich!

Dlatego powtórzę je na święta i Wam też serdecznie polecam!

 

 

 

Składniki na około 15 sztuk:

 

20 g karobu
(lub kakao)

duża szczypta kurkumy
(opcjonalnie ciasto jest bardziej żółte)

5 jajek

70 g drobnej mączki migdałowej

40 g mąki ziemniaczanej

20 g mąki kukurydzianej

70 g ksylitolu + 30 g do polewy

260 g mleczka kokosowego

40 g oleju kokosowego

szczypta cynamonu lub goździków

kilka kropel soku z cytryny

150-200g wiórek kokosowych bezglutenowych

 

BISZKOPT

 

Do jednej miski wsyp kurkumę, mąkę migdałową, ziemniaczaną i kukurydzianą.

Dokładnie wymieszaj, a najlepiej dodatkowo przesiej przez sitko,

żeby nie było żadnych grudek.

Dzięki temu biszkopt ładniej wyrośnie.

W osobnej misce ubij białka, a gdy piana będzie już prawie sztywna,

dodaj po kolei żółtka i wsypuj stopniowo ksylitol.

  Następnie za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj do białek połączone mąki, delikatnie, ale w miarę szybko.

Ciasto przelej do formy (u mnie 22x25 cm)

i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut.

Studż w uchylonym piekarniku.

Wyjmij z formy i pokrój  na wąskie paski lub kwadraty.



 
POLEWA:

Do garnka włóż karob / kakao, mleczko, olej i ksylitol.

  Całość podgrzej, aby olej się rozpuścił.

Polewę zdejmij z ognia i nieco przestudź.

Możesz włożyć ją na kilka minut do zimnej wody albo wystawić na balkon,

jeśli na dworze jest chłodno.

Co jakiś czas zamieszaj energicznie i skontroluj, czy polewa nie zaczyna tężeć.

Jeśli na powierzchni lub na brzegach garnka pojawi się biały nalot,

to znaczy, że olej kokosowy twardnieje – pozostaną nieprzyjemne tłuste grudki.

Aby masa była znowu gładka, podgrzej ją ponownie i schłodź, co chwilę energicznie mieszając.



 

 

KOKOSANKI

Kiedy polewa będzie już nieco przestudzona,

możesz zacząć najfajniejszą część, czyli maczanie.

Każdy kawałek biszkoptu maczaj w polewie, by dokładnie się nią pokrył,

a następnie obtaczaj w wysypanych na talerzyku wiórkach kokosowych.

Każdy bok biszkoptu dokładnie przyciśnij, aby wiórki przylepiły się do polewy.

Jeśli pod koniec maczania zabraknie polewy,

możesz dodać do niej trochę roztopionego oleju, mleczka albo nawet wody i karobu, tak na oko.

Ja robiłąm kokosanki dwa razy, raz starczyło mi polewy raz dorabiałam, nie wiem zupełnie od czego to zależy.

Kokosanki ułóż w pojemniku, najlepiej tak, by się ze sobą nie stykały.

  Schładzaj w lodówce przez godzinę.

 

bezglutenowe kokosanki

 

 

Podejrzałam na kuchennym progu.

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka