Bezglutenowe ciastka maślane z czekoladą

Bezglutenowe ciastka maślane z czekoladą

Przepis podpatrzyłam na blogu Facet i Kuchnia,

jednak zmieniłam mąki i ilość cukru.

Ciasteczka są przepyszne, karmelowe

i słodziutkie!

Zadowolą każdego łasucha!

 

 

 

Składniki (mi wyszło 19 ciastek):

 

 

230 g posiekanego zimnego masła

190 g cukru kokosowego (palmowego) - myślę, że można dać mniej

szczypta soli

średnie jajko (około 60 g - waga bez skorupki)

3 g sody oczyszczonej

195 g mąki migdałowej

100 g mąki ryżowej

55 g mąki kukurydzianej

50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej

 

 

 

Rozgrzej piekarnik do 190 oC
    W mikserze albo ręcznie wymieszaj posiekane masło, cukier i sól.

Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Mąkę migdałową przesiej przez sito, po czym dodaj do reszty razem z sodą oczyszczoną

i wyrabiaj ciasto (ja robiłam to ręcznie).
    Kiedy ciasto ładnie się wyrobi, dodaj posiekaną czekoladę

i ponownie wymieszaj do momentu,

aż czekolada dobrze połączy się z ciastem.

Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne jak plastelina.
Formuj w dłoniach kulki, rozpłaszczaj je nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek

i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami,

ponieważ w piekarniku mogą zwiększyć objętość i skleić się z tymi obok.
    Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 oC przez około 8-10 minut.


    Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do pełnego ostygnięcia.

Ciastka maślane tuż po wyjęciu z piekarnika są całkiem miękkie

– nie ruszaj ich, pozwól im ostygnąć.

Najlepiej odczekaj przynajmniej godzinę,

po czym przełóż je na kratkę, by całkiem wystygły.

 

 

Ciastka maślane bezglutenowe

 

Ciastka maślane bezglutenowe

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz