Bezglutenowa wiewiórka

Bezglutenowa wiewiórka

Wiewiórka czy dary lasu to takie ciasto świąteczne z bakaliami i polewą!

Pyszne i wszystkim (chyba znane).

 

Postanowiłam zrobić wersję bezglutenową,

aby wszyscy mogli cieszyć się świętami w równym stopniu :)

Ja będę, gdyż ta wersja eksperymentalna wyszła wspaniale!

 

 

 

Składniki:

 

szklanka mąki ryżowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

100 g czekolady
(u mnie mleczna Goplana, ale równie dobrze sprawdzi się gorzka czy też z bakaliami))


szklanka orzechów włoskich

2 duże jabłka

100 g suszonej żurawiny

4 duże jajka

1/2 szklanki ksylitolu

100g masła

2 łyżeczki cynamonu

łyżeczka kakao

łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

łyżeczka sody oczyszczonej

puszka masy krówkowej
( dałam masę krówkową - kajmak firmy Helio - bezglutenowa)


wiórki kokosowe do posypania

 

 

Żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.

Po tym czasie odsącz je z wody.

Mąki przesiej i wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao.

Starte jabłka na dużych oczkach wymieszaj z cynamonem.

Czekoladę i orzechy posiekaj grubo.

Piekarnik nastaw na 180o C, termoobieg, niech się nagrzeje.

Masło wrzuć do rondelka i postaw na mały ogień,

aby się rozpuściło.

W tym czasie ubij jajka z ksylitolem na jasną masę.

Cały czas miksując dodawaj masło.

Następnie dodawaj powoli mieszankę z mąk.

Do powstałej masy wmieszaj łopatką jabłka, czekoladę, żurawinę i orzechy.

Przełóż do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia,

o wymiarach około 20x25 cm.

Piecz około 30 - 35 minut.

 

Gdy ciasto wystygnie, wysmaruj je masą krówkową,

nie musisz zużyć całej puszki.

Posyp wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

wiewiórka bezglutenowa

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka