Bezglutenowa szarlotka, bez nabiału i cukru

Bezglutenowa szarlotka, bez nabiału i cukru

To moja piewsza bezglutenowa szarlotka!

Najwspanialsza jaką jadłam!

Bije na głowę nawet te z glutenem!

Bardzo mi się kojarzy ze standardową szarlotką sypaną,

mimo, że sypaną nie jest ;)

 

Składniki:

 

Na ciasto:

300 g mielonych migdałów

100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej

110 g oleju kokosowego

2 łyżki miodu


Na masę jabłkową:

około 1,8 kg kwaskowych jabłek - najlepsza Antonówka i kilka słodkich jabłek

1 łyżeczka cynamonu

 

 

 

 Mielone migdały wymieszaj z mąką gryczaną, dodaj olej kokosowy i miód.

Zagnieć ciasto.

Dno okrągłej formy o średnicy około 20 cm

(u mnie silikonowa forma do tarty, bez papieru do pieczenia),

  wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 175°C.

Ciasto podziel na dwie części.

Mniejszą częścią ciasta wylep spód tortownicy.

Pozostałe ciasto zostaw na późniejsze wylepienie boków i kruszonkę na wierzch ciasta.

Piecz 10 minut, ciasto powinno pozostać blade.

Wyjmij i wystudź.

 

 

 

 Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

Wrzuć do garnka z grubszym dnem i podduś.

Możesz podlać niewielką ilością wody, jeśli zajdzie potrzeba.

W trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodaj cynamon i wymieszaj.

W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek.

Wylep boki formy ciastem.

Nadzienie jabłkowe przełóż na podpieczony spód, wyrównaj.

Na wierzch pokrusz resztę ciasta.

Piecz około 35 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta.

Wyjmij, wystudź i podawaj :)

 

 

 szarlotka bezglutenowa

 

Przepis podejrzany u Ani

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka