Bezglutenowa frittata z młodymi ziemniakami i szparagami

Bezglutenowa frittata z młodymi ziemniakami i szparagami

Przepyszna i prosta w wykonaniu frittata.

Ja uzyłam do jej zrobienia tortownicy o średnicy 20cm.

 

 

Składniki:

 

ok. 15 młodych ziemniaków
(jak najmniejszych, ostatecznie można je drobniej pokroić)

5 zielonych szparagów

8 pomidorków koktajlowych

2 jaja gęsie
(lub 4-5 kurzych, ja użyłam kurzych)

1/3 pęczka dymki
(ja użyłam jednej małej czerwonej cebuli)

garść listków świeżej mięty
(ja miałam bazylię)

sól
(nie dodałam)

pieprz

masło i olej do smażenia
(usmażyłam na oleju kokosowym)

 

 

 

Wyszoruj ziemniaki, ugotuj je w mundurkach (około 12 minut)

i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 200oC.

Na patelni, rozgrzej trochę masła i oleju (lub tylko olej kokosowy),

po czym wrzuć ziemniaki.

Smaż, aż zaczną się rumienić.

Posiekaj dymkę (czerwoną cebulę obierz i posiekaj na drobno bądź w piórka)

i miętę (bazylię),

a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

Jajka rozbełtaj w misce, dododaj dymkę/cebulę, miętę/bazylię, sól i pieprz.

Wymieszaj.

Dodaj do jajek pomidorki koktajlowe.

 Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój szparagi na mniejsze kawałki

i dorzuć na patelnię.

Smaż całość, co jakiś czas mieszając, przez ok. 3 minuty.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż do niej zawartość patelni,

zalej masą jejeczną i lekko przemieszaj.


    Wstaw do piekarnika góra dół i piecz,

aż góra omletu ładnie się zetnie

(sprawdź patyczkiem czy masa w środku także się scięła; 12-15 minut)

 

 Bezglutenowa frittata

 

 

żródło

Kuchnia, Strona Główna

10 komentarzy

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka