Beza z truskawkami i bitą śmietaną

Beza z truskawkami i bitą śmietaną

Beza, to zaraz po sushi, wyzwanie tego roku!

Mimo strachu i trzęsących się rąk wyszła!

Piękna, z chrupiących wierzchem i przepyszna!

Pierwsza, ale nie ostatnia!

 

Przepis wypatrzony u Beaty.

 

Składniki:


beza:

    6 białek
    300 g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego

dodatkowo:

    400 ml śmietany kremówki
    125 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka likieru cytrynowego (Limoncello)
    1 łyżka soku z cytryny lub limonki
    około 300 g pokrojonych truskawek
    listy mięty lub melisy do dekoracji

 

 

 

 

beza:

    Ubij białka ze szczyptą soli.

Dodawaj po łyżce cukru i po trochu mąki i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.

Dodaj ocet i miksuj- dosłownie moment.

Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.

Piekarnik nagrzej do 180 o C, włóż bezę do piekarnika

i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezę przez 2 godziny.

Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki

bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.

 



krem:

    Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone - krótko miksuj.
    Dodaj likier oraz sok z cytryny, wymieszaj.
    Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż truskawki i listki melisy lub mięty.

 

Beza z truskawkami i bitą śmietaną

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka