Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Hm...w piątek szukałam czegoś bezmięsnego na obiad i znalazłam na pierwsze danie barszcz ukariński u Piegowatej .

Barszcz pyszny jednak mi smakował tylko tego dnia w którym go ugotowałam, następnego dnia stracił swój urok.

Uważam też, że jest to za duża porcja dla dwuosobowej bądź nawet czteroosobowej rodziny (połowa starczy spokojnie dla 4 osób).

Jak zwykle małe modyfikcje na rzecz moich kubków smakowych.

 

Składniki:
1/4 główki białej kapusty, małej - poszatkowanej
 
4 średnie ziemniaki, pokrojonych w drobną kostkę

3/4 szkl białej fasoli z puszki(dokładnie odsączona)
(można użyć surowej, namoczonej wcześniej na noc)
 
1 cebula , pokrojona w drobną kostkę

2 marchewki,starte na dużych oczkach
 
3 buraki,starte na dużych oczkach
 
2 koncentraty pomidorowe
 
puszka pomidorów
1 mała śmietana 18%
 
2 listki laurowe
 
2 ziela angielskie
 
1,5 łyżeczki bazyli
1,5 łyżeczki pieprzu
 
0,5 łyżeczki papryki w proszku
 
oliwa do smażenia
 
Kapustę i ziemniaki przełóż do garnka z 2-3 litrami wody.
Gotuj na średnim ogniu.
Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, paprykę. 
W tym czasie podsmaż cebulę, aż się zeszkli, dodaj marchewki i buraki.
Smaż aż zmiekną.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki oraz śmietanę.
Całość dokładnie wymieszaj.
Kiedy ziemniaki zmiękną, przełóż zawartość patelni go garnka.
Wymieszaj i dodaj fasolę.
  Gotuj jeszcze około 10 min.
Kiedy wszystkie składniki będą miękkie dodaj bazylię.
Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz