Bardzo szybki placek ze śliwkami

Bardzo szybki placek ze śliwkami

Dawno nie jadłam ciasta ze śliwkami,

zatęskniłam za nim.

Na dodatek nawinął mi się przepis u Kingi Paruzel,

więc musiałam wykorzystać:)

Tylko ja ten placek zrobiłam bardziej tradycyjnie

bez tymianku i lawendy.

 

 

 

Składniki:

 

3 duże jaja

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 dkg margaryny -rozpuszczonej i ostygniętej

80 dkg śliwek

cukier trzcinowy

cynamon i imbir

cukier puder do posypania

 

 

Jaja,cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę (około 8 minut).

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i rozpuszczoną margarynę-wymieszaj.

Ciasto wyłóż na blaszkę (20 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Układaj wypestkowane śliwki, stroną przeciętą do góry.

Śliwki posyp cukrem trzcinowym, imbirem i cynamonem według własnego uznania.

 Piecz 180-190 o C około 40 minut do momentu "suchego patyczka".

Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

 

 

Smacznego!

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka