Bakłażany nadziewane warzywami i kaszką kus kus

Bakłażany nadziewane warzywami i kaszką kus kus

Danie na chłodniejsze wieczory!

Gorące, sycące ładne w sumie :)

 

 

Składniki:

(mój przepis)

2 średnie / małe  bakłażany

1/3 szklanki kaszki kus kus

(ilość kaszki surowej,

ugotować według przepisu na opakowaniu)

puszka pomidorów krojonych, odsączonych z soków

1 średnia cebula czerwona, obrana i pokrojona w piórka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

mozzarella

pomarańczowa papryka

100 g pieczarek obranych, umytych

i pokrojonych w dużą kostkę

czosnek

pieprz

oliwa z oliwek

tymianek

bazylia

sól

1/3 szklanki bulionu warzywnego

 

 

   Bakłażany przekrój na pół, ponacinaj w kostkę,

  posmaruj oliwą i posól.

Odstaw na 20 minut.
   

Następnie wstaw do rozgrzanego do 150o C piekarnika i piecz przez 15 minut / termoobieg.

Po upieczeniu ostudź i wydłub ze środka ponacinaną część bakłażana.
Pieczarki z cebulą odsmaż na oliwie z oliwek.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory oraz dodać skrojonego bakłażana,

wszystko smaż około 5 minut ciągle mieszając.

Dodaj szklankę bulionu warzywnego,

  koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła

i duś przez kolejne 5 minut.

Na koniec wymieszaj wszystko z kaszką kus kus.
    W wydrążonych bakłażanach ułóż farsz i pokrojoną w plastry mozzarellę.
    Piecz w nagrzanym do 180o C piekarniku, do roztopienia się mozzarelli.

 

 

 

 

Gotuj w zdrowym stylu

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz