Bajgle

Bajgle

Bajgle jadłam wiele razy w lokalu,

który niestety już w Białymstoku został zlikwidowany...

Postanowiłam, więc sama spróbować!

 

I spróbowałam przepisu od Domi

Wyszły całkiem, całkiem:)

 

Składniki:

 

Składniki na 8 sztuk: 

25 g drożdży

1 i 1/2 łyżki cukru

 450g mąki pszennej tortowej

1 i 1/2 łyżeczki soli

100 i 200 ml ciepłej wody

mąka do podsypania stolnicy

jajko

sezam

 

 

Rozkruszone drożdże wsyp z cukrem do 100ml ciepłej wody, pozostaw na 5 minut, a potem rozpuść, mieszaj.

Mąkę i sól przesiej do dużej miski, wymieszaj, zrób wgłębienie, wlej rozczyn drożdżowy i dolej 200ml ciepłej wody.

Ciasto powoli wyrabiaj robotem, musi być zwarte i wilgotne.

Następnie przez 10 minut ciasto wyrabiaj ręcznie na posypanym mąką blacie i uderzaj ciastem o blat ("zbij" ciasto),

aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk.

Zagniataj  i uderzaj o deskę, dodawaj tyle mąki, ile wchłonie ciasto.

Na końcu powinno być bardzo zwarte.

Ciasto przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętosć.

Ponownie zagnieć i odłóż na 10 minut.

Ciasto podziel na 8 porcji.

Uformuj najpierw kulki, a potem bajgle: wbij każdą kulę na palec i okręcaj ją, aż uzyska odpowiedni kształt.

Bajgle połóż na drewnianej desce,

przykryj i zostaw na 10 minut.

W tym czasie piekanik rozgrzej do 220 stopni.

Zagotuj wodę w dużym garnku, zmniejsz ogień, żeby woda tylko wrzała.

Bajgle sparz w gorącej wodzie - z każdej strony około 1 minuty.

Wyjmuj łyżką cedzakową, poczekaj, aż ocieknie nadmiar wody, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Roztrzep jajko, posmaruj bajgle i sezamem.

Piec około  20 minut, aż będą miały złotawy kolor.

Wyjmij z piekarnika, połóż na metalowej kratce i pozostaw do częściowego wystygnięcia.

 

 

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka