Babka wiśniowa

Babka wiśniowa

Babka wiśniowa, którą można rozpocząć jak i zakończyć dzień.

Jest pyszna, wilgotna, rozpływająca się w ustach.

Przepis podprztrzony u Słodkich fantazji,

lekkie modyfikacje.

 

 

Składniki:

 

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej

400 - 450 g wiśni świeżych lub mrożonych

150 g startej, gorzkiej czekolady

2 opakowania budyniu czekoladowego

1/3 szklanki cukru

16 g cukru waniliowego

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 ml oleju

100 ml maślanki lub kefiru

 

Polewa:

150 g gorzkiej czekolady

1/3 szklanki soku z wiśni

 

 

 

 

 

 

Przygotuj wiśnie:

umyj, osusz, wydruj (mrożone wcześniej rozmroź i dokładnie odsącz).

 

Mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiej do miski.

Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę i olej.

Ucieraj mikserem na najwyższych obrotach,

do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

 

Do masy dodaj czekoladę i wiśnie,

przełóż wszystko do foremki na babkę 24 Ø

(lub innej)

- foremkę wcześniej natłuść masłem i oprósz mąką.

 

Piec w temperaturze 160°C około 75 minut,

po około 50 minutach sparwdź patyczkiem babka może być gotowa.

Musisz często sprawdzać babke pod koniec pieczenia,

po to by nie wyszła za sucha.

 

Babkę po upieczeniu zostaw na 10-15 minut w formie,

następnie wyjmij i pozostaw do ostudzenia.

 

 

Czekoladę rozpuść w rondelku razm z sokiem z wiśni.

Ostudź.

 

 

Babka wiśniowa

 

 

Gdy babka wystygnie polej ją polewą.

 

Babka wiśniowa

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz