Babka kolorowa

Babka kolorowa

Ciasto, które na każdej płaszczyźnie prezentuje się dobrze!

Ja dałam pomarańczowy barwnik,

zamiast czerwonego i stąd kolor mojej babki.

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

250 g masła/margaryny

6 jajek (białka oddzielone od żółtek)

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej tortowej

1 cukier wanilinowy (16 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

 

oraz:

1 kisiel cytrynowy

1 kisiel wiśniowy

( dodatkowo możesz dodać kroplę czerwonego barwnika spożywczego,

 dla wyraźniejszego koloru;

z kisielem wiśniowym wyszedłby kolor różowy)

1 łyżka kakao

1/2 szklanki suchego maku

 

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzyj z cukrami do puszystości i białości,

  żółtka dodawaj stopniowo, jedno po drugim i ucieraj.

Pod koniec ucierania dodaj olej i kontynuuj czynność.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta.

Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem, szpatułką.

 

Powstałe ciasto podziel na 4 równe części.

Do każdej z osobna dodaj: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak.

Delikatnie wymieszaj.

 

Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmaruj masłem,

wysyp kaszą manną, otrębami żytnimi lub bułką tartą.

Ciasto wykładaj łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą,

w dowolnej kolejności.

 

Piecz około 50 minut w temperaturze 170 oC

lub do tak zwanego suchego patyczka

(pierwsze 20 minut warto piec w obniżonej temperaturze, około 160ºC)

 

 

Babka kolorowa

 

 

Przepis podpatrzony u Doroty

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz