Babka kokosowa

Babka kokosowa

Dziś co prawda słonko nawet wyjrzało zza chmur,

ale ta deszczowa aura, która towarzyszyła nam tu na Podlasiu,

nie sprzyjała pieczeniu lekkich deserów.

Ja mam dla Was przepis na babkę kokosową.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

Minimum pięć dni pozostaje świeża

(musi być szczelnie okryta).

 

 

Składniki:

 250 g miękkiego masła

1 szklanka drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

4 jajka

2 szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 

1 szklanka wiórków kokosowych
 

1 szklanka mleka kokosowego

(lub mleka krowiego)

 


Lukier:
 

1 szklanka cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

około 1/4 - 1/3 szklanki mleka kokosowego (lub mleka krowiego)

oraz: 4 łyżki wiórków kokosowych do posypania

 

 

 

 

 

 

 Formę na babkę z kominem o pojemności 2,5 litra wysmaruj roztopionym masłem

i posyp mielonymi migdałami lub bułką tartą.

Piekarnik nagrzej do 160o C.
   

Do misy miksera włóż miękkie masło, drobny cukier i ekstrakt z wanilii.

Utrzyj mikserem na białą i puszystą masę.

Stopniowo dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.
   

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko

(najlepiej przeplatać dodawanie mąki z mlekiem, za każdym razem miksując).

Na koniec masa ma być jednolita.
   

Masę wlej do przygotowanej formy i piecz przez 1 godzinę.

Po ostudzeniu polej lukrem,

powstałym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem

(dodając mleko w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier).

Posyp wiórkami kokosowymi.

 

 

Babka kokosowa

 

 

Babka kokosowa

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz