Babka jogurtowo-cytrynowa z malinami i z polewą z białej czekolady

Babka jogurtowo-cytrynowa z malinami i z polewą z białej czekolady

Tak wilgotnej i pysznej babki jeszcze nie jedliście.

Tylko Aga z na krachym spodzie mogła ją wymyślić!

Też tam szukajcie pieknych zdjęć,

jeżeli moje do Was nie przemówiły!

Babka, która jako pierwsza zniknęła ze świątecznego stołu.

 

 

Składniki:

400 g mąki

230 g masła

szklanka jogurtu naturalnego

400 g malin (mogą być mrożone)

3 jaja

szklanka cukru

skórka otarta z dwóch cytryn

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

3,5 łyżki soku z cytryny

 

Polewa:

 

200 gramów białej czekolady

2 łyżeczki soku z cytryny

łyżeczka skórki otartej z cytryny

125 ml. śmietany kremówki (30%)

 

 

 

 

320 g mąki, sodę i proszek do pieczenia przesiej do miski.

W drugiej misce umieść masło i zmiksuj na puch.

Cały czas miksując dodawaj kolejno:

cukier,

skórkę i sok z cytryny

i pojedynczo wbijaj jajka.

 

Po dokładnym połączeniu składników

dodaj zawartość pierwszej miski i miksuj na najniższych obrotach miksera.

Na koniec dodaj jogurt.

Maliny wymieszaj z pozostałą mąką i dodaj je do ciasta.

 

Formę na babeczkę ( wysokość: 12 cm, średnica w najszerszym miejscu 23 cm) 

wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub kaszą manną.

 

Piecz najpierw 15 minut w 160 o C,

a potem 45 minut w 180 o C.

Sprawdzaj patyczkiem.

 

 

W tym czasie przygotuj polewę.

Czekoladę połam, umieść w rondelku,

zalej kremówką i sokiem z cytryny.

Ustaw na małym ogniu i mieszaj masę cały czas,

aż do rozpuszczenia czekolady.

Dodaj skórkę z cytryny i odstaw do zgęstnienia i ostudzenia.

 

Gdy babka jest gotowa, studź ją chwilkę w foremce,

a potem wyjmuj ją z niej i wystudź zupełnie.

 

Udekoruj ją polewą.

 

 

Babka jogurtowo - cytrynowa

Smacznego!

 

 

 

 

 

Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz