Babka drożdżowa z cynamonem i rodzynkami

Babka drożdżowa z cynamonem i rodzynkami

Jak wiecie wczoraj piekłam babke drożdżową.

Ja za rodzynkami nie przepadam, ale w tym cieście zajadałam się nimi:)

 

Pachnie cynamonowo - świątecznie...

 

 

 

Składniki:

400 g mąki pszennej


7 g drożdży instant


200 g brązowego cukru


3 jajka


2 żółtka


150 ml kefiru


200 g masła


szczypta soli


4 łyżeczki mielonego cynamonu


100 g rodzynek

 

Mąkę połącz z drożdżami, 3 jajkami, łyżką cukru i kefirem.

Utrzyj całość na gładką masę.

Odstaw ciasto na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


W międzyczasie utrzyj 170 g masła na puszystą masę z 2 żółtkami, szczyptą soli i 100 g cukru.
Rodzynki umieść w miseczce, posyp 1 łyżką mąki i dokładnie wymieszaj.
Do wyrośniętego masła dodaj maślaną mieszankę i ugniataj aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Wmieszaj delikatnie do ciasta rodzynki .
Przykryj i odstaw na 30 min do odpoczęcia.


W międzyczasie połącz cynamon z pozostałym cukrem.
Przygotuj formę do pieczenia (prostokątną o długości ok. 25-30 cm): wysmaruj odrobiną masła, przykryj pergaminem, ponownie wysmaruj masłem

i posyp bułką tartą.
Nabierz dużą łyżką porcje ciasta i zanurz je w cukrowo cynamonowej mieszance po czym przełóż do formy.

Powtarzaj czynność aż do przełożenia całości ciasta

(w taki sposób po przekrojeniu ciasta pojawi się ładny marmurkowy wzorek - u mnie wzorku nie było).
Posyp ciasto resztą cukru z cynamonem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min.


Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Ułóż na wierzchu ciasta płatki z reszty masła i wstaw do piekarnika.

Piecz ok. 50-60 min (do momentu gdy włożony do ciasta drewniany patyczek pozostanie suchy).

 

babka drożdżowa

 

 

Pomysł z https://barwysmakow.pl

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka