Babeczki łaciate z polewą czekoladową

Babeczki łaciate z polewą czekoladową

Pyszne muffinki, słodkości w sam raz na weekend:)

 

 

Składniki na 12 muffinek:

150 g masła

220 g mąki pszennej

30 g + 15 g mąki ziemniaczanej 

20 g kakao, przesianego

3 jajka

150 g drobnego cukru do wypieków

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

 

 

+

Polewa czekoladowa:

75 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

75 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przesiej mąkę pszenną, 30 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia.

W misie miksera utrzyj masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.

Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu.

Dodaj ekstrakt pomarańczowy i zmiksuj.

Dodaj przesiane mąki z proszkiem, wymieszaj szpatułką. 

Ciasto rozdziel pomiędzy dwie miseczki.

Do jednej dodać 15 g przesianej mąki ziemniaczanej, wymieszaj.

Do drugiej dodaj kakao, wymieszaj.

Obydwa ciasta przełóż do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych, odetnij końcówki.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

Ciasto do papilotek nakładaj wyciskając z rękawów,

naprzemiennie, robiąc kleksy, to ciemne, to jasne.

(możesz nakładać też łyżeczką, klaksami)

Wypełnij foremki do 3/4 ich wysokości. 

Piecz w temperaturze 160ºC przez około 25 minut, do tak zwanego suchego patyczka.

Wyjmij, ostudź na kratce.

Udekoruj jeszcze ciepłą polewą czekoladową.

 

 

Śmietanę kremówkę przelej do małego garnuszka,

podgrzewaj do wrzenia,

ściągnij z palnika.

Natychmiast dodaj posiekaną czekoladę,

odstaw do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu.

 

 Babeczki łaciate z polewą czekoladową

 

 

Przepis podpatrzony u Doroty

 

Kuchnia,

3 komentarze

Zostaw swój Komentarz