Babeczki czekoladowo - wiśniowe

Babeczki czekoladowo - wiśniowe

Jak za oknem już coraz częściej ciemno i zimno,

to słodkości są wspaniałym pocieszeniem.

Wy też możecie takie zrobić to proste

w prosty i dość szybki sposób.

 

 

Te są podpatrzone u Doroty.

 

 

 

Składniki na 12 sztuk:

125 g masła

100 g gorzkiej czekolady

300 g dżemu wiśniowego

100 g cukru

(możesz dać więcej lub mniej

- to zależy od słodkości dżemu)

szczypta soli

2 duże jajka, roztrzepane

150 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

 

 

Masło zacznij roztapiać, pod koniec roztapiania dodaj połamaną czekoladę.

Chwilę podgrzewaj, zdemij z palnika, wymieszaj do roztopienia.

Dodaj dżem, cukier, szczyptę soli i jajka.

Wymieszaj do dokładnego połączenia.

Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Wymieszaj.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami

lub wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą.

Ciasto przełóż do formy do muffinek , do 3/4 wysokości foremki.

Piecz w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.

Jeżeli piekłaś w papierkach,

przed wyjęciem z papierków ostudzić.

 

 

Ja swoje po ostudzeniu udekorowałam masą cukrową.

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz