Ananasowe żeberka

 Ananasowe żeberka

Dzisiaj cały dzień na "tłusto".

Na obiado - kolację zjedliśmy te własnie żeberka.

Polecam na obiad w ostatni karnawałowy weekend.

 

 

Składniki:

1  kg żeberek
puszka ananasa w krążkach
2 łyżki miodu
3 łyżki ostrego keczupu 
łyżka oleju

 

 

Umyte i osuszone żeberka potnij na porcje i wymieszaj  je z 5 łyżkami zalewy z ananasa, miodem, keczupem i olejem, dokładnie wymieszaj.

Odstaw na noc do lodówki. 


Piekarnik rozgrzej do 180 o .

Żeberka ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z marynatą i piec ok 1,5h aż będą miękkie.

W trakcie pieczenia smaruj  powstałym sosem i skrapiaj zalewą z ananasa.

Na 15 minut przed końcem pieczenia na każdą porcję żeberka połóż jeden plaster  ananasa.

Najlepiej podawaj z ugotowanym na sypko ryżem polanym  sosem z żeberek .

 

 

Przepis zainspirowany TYM wpisem.

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz