Albondigas, klopsy hiszpańskie

 Albondigas, klopsy hiszpańskie

Klopsy nie tylko pyszne, ale też delikatne w smaku.

Od dawien dawna nie uwiodło mnie tak mięso mielone!

Dodatkowym atutem jest pikantna fasolka,

którą kupuję w Lidlu w Tygodniu Meksykańskim.

Jest to fasolka, którą z puszka wylewa się razem z zalewą,

gdyż całość jest naprawdę dobra.

 

 

Składniki:

500g mięsa mielonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej kolendry

1/2 łyżeczki kuminu

1 jajko

1 łyżeczka tymianku

2 łyżki mąki

6 łyżek oliwy

1 szklanka bulionu

1 puszka pomidorów

1 puszka pikantnej fasolki

(opcjonalnie, jednak z nią danie nabierze fantastycznego charakteru)

50g posiekanych migdałów

 pieprz

 

 

 

 

Mięso wymieszaj z posiekaną cebulką i czosnkiem

oraz z tymiankiem, kuminem, kolendrą i jajkiem.

Masę dopraw pieprzem i uformuj z niej klopsiki,

obtocz je w mące i wstaw do lodówki na 10 minut.

 

Na patelni rozgrzej oliwę.

Klopsy obsmaż z każdej strony.

Dodaj gorący bulion, pomidory, fasolkę

i migdały.

 

Klopsy Hiszpańskie

Klopsiki duś w powstałym sosie, na średnim ogniu, około 30 minut.

 

Klopsy Hiszpańskie

 

 

Klopsy Hiszpańskie

 

 

 Przepis podpatrzony u Wojciecha.

 

Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka