Konkurs -Łatwe torty i czerwona skrzyneczka:)

Konkurs -Łatwe torty i czerwona skrzyneczka:)

900 lubisiów na facebooku

to dla mnie zaszczyt!

 

 

Z tej okazji konkurs!

 

 

Do wygrania :

 

Pierwsze miejsce :

 Dr. Oetker "Łatwe torty"

 

Drugie miejsce:

 

 Czerwona (ja ją stworzyłam) skrzyneczka

na biżuterię lub...na co tylko chcesz:)

( szer. 8cm, dł. 8cm i wys. 8cm)

 

Żeby ją wygrać zaproponuj mi (podaj przepis) zaskakujące ciasto / tort

z prostych składników.

(mój Mąż ma urodziny w przyszłą sobotę

i chcę zaskoczyć go czymś prostym ale interesującym w smaku)

 

Propozycje pozostaw w komenatrzu poniżej.

 

 

 

 

Wygra osoba, której propozycja najbardziej

przypadnie mi do gustu !

(to może byc Twój przepis jak także znaleziony gdziekolwiek

- podaj tylko źródło)

 

 

Zostaw też swoje namiary,

abym mogła się po zakończeniu konkursu z Tobą skontaktować!

(mail lub telefon...itp)


Konkurs trwa od tej chwili do 9 listopada 2012.

 

 

 

 

Warunkiem otrzymania przesyłki z nagrodą jest przesłanie przez laureata konkursu

pełnych danych kontaktowych do wysyłki przedmiotu

(imię, nazwisko i adres zamieszkania wraz z kodem pocztowym) w ciągu 5 dni roboczych

od dnia opublikowania na blogu informacji o wynikach.

 

 

skrzyneczka

 

łatwe torty

 

Nagroda jest moim prywatnym zakupem i zostanie wysłana tylko na terenie Polski.


14 komentarzy

  • k

    kochanyptysiu

    Odpowiedź

    Mój mąż jest wielkim łasuchem,więc podsyłam linki do tortów,które robiłam właśnie dla niego:) http://wielkiapetyt.blogspot.com/2012/08/torcik-pokusa.html http://wielkiapetyt.blogspot.com/2012/06/tort-z-kremem-z-nutelli.html http://wielkiapetyt.blogspot.com/2012/02/tort-makowy-z-bita-smietana.html http://wielkiapetyt.blogspot.com/2012/01/chrupiace-cisto-kokosowe-z-biaa.html

  • P

    Paula

    Odpowiedź

    Aniu, mój też ma za tydz urodziny i mam w planach tort! ale wciąz szukam idealnego, mojego pierwszego. Lift

  • e

    emcia

    Odpowiedź

    Heh fajnie się składa, bo akurat ja miałam urodziny w zeszłą środę i potrzebowałam na gwałt szybki przepis na tort mocno kakaowy i owocowy - no i wymyśliłam taki: Składniki: 5 kopiastych łyżek mąki pełnoziarnistej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 300ml śmietanki 30% Dodatki: 1 mango 2 kiwi Posypka: 5 łyżek wiórek kokosowych Przepis: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy z dodatkiem cukru. Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno. Następnie delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez 25-30 minut (do suchego patyczka) w 180C. W międzyczasie śmietanę (schłodzoną) miksujemy na sztywno z schłodzonej misce. Po upieczeniu tort odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekrawamy go na dwie lub trzy części. Nakładamy bitą śmietanę oraz kawałki mango i kiwi (mango oraz kiwi należy obrać ze skórki). Boki i wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi. Całość wkładamy do lodówki na minimum 30minut. Pozdrawiam :* emcia.pichci@vp.pl

  • D

    Dziama

    Odpowiedź

    Jestem specjalistką od tworzenia przypadkowych smakołyków. Zazwyczaj powstają wskutek kulinarnej fantazji i łaski bądź niełaski okoliczności. Jednak szybki torcik zawsze wychodzi - stawiam na proste i sprawdzone rozwiązanie. Proponuję biszkoptowy tort z bitą śmietaną, brzoskwiniami i czekoladą (naprawdę szybko się go przyrządza, wielki plus) Składniki BISZKOPT: - 4 jajka - 4 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 8 łyżek drobnego cukru MASA ŚMIETANOWA: - 400 ml śmietany kremówki - galaretka brzoskwiniowa - ewentualnie czekolada starta na tarce GOŚCIE HONOROWI: - 1 puszka brzoskwiń - 1 tabliczka czekolady gorzkiej Sposób przygotowania 1.Białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier. Następnie po kolei żółtka wciąż ubijając. Obie mąki przesiewamy i delikatnie połącz z masą. Całość wlej do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy i włóż na około 30 minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz to cudo do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto zostaw w otwartym piekarniku do przestudzenia. Mi często biszkopty "siadają" bez dodatkowego wygrzania w ciepełku. 2. W czasie gdy piecze się biszkopt przygotuj krem i brzoskwinie. Schłodzoną śmietanę wlej do wysokiego naczynia. ubij na sztywno, pod koniec dodając galaretkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Można dodać startej czekolady do masy, wymieszać łyżką. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę lub plasterki. 3.Wystudzony biszkopt wyjmij z tortownicy, pokrój na dwie części. Spód tortu umieszczamy na paterze. Na niego wyłożyć należy cały krem. Można do środka również dodać trochę brzoskwiń lub (co ja wolę) dosypać startej na tarce czekolady i wymieszać łyżką - straciatella jak się patrzy!). Całość przykryj drugą częścią biszkoptu. Wierzch i boki można obłożyć bitą śmietaną choć niekoniecznie... Na wierzch wyłóż wszystkie brzoskwinie. Czekoladę rozpuść, a następnie już tylko oblej tort. SMACZNEGO!!!! Przepis ten znalazłam kiedyś na stronie (http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bajeczny-tort-brzoskwiniowy-2) ale nieco go zmodyfikowałam i taką tortową wariację polecam każdemu! Brzoskwinie śmiało można zastąpić innymi owocami (letnie truskawki na tym torcie polane czekoladą to po prostu niebo w gębie!) lub jakimiś słodkimi dodatkami, a krem straciatella sprawdza się wybornie! Pozdrawiam i życzę mężowi pyszności!!! :) Magda

  • S

    Sylwia Włodarska

    Odpowiedź

    Szybkie ale bardzo smaczne :) "Ciasto cynamonowe z jabłkami" -szklanka cukru -4 jajka -3/4 szklanki oleju -2 szklanki mąki -łyżeczka cynamonu -cukier waniliowy -łyżeczka proszku do pieczenia -łyżeczka sody oczyszczonej -5 jabłek Jajka ucieram z cukrem,cukrem waniliowym i olejem.Dodaję mąkę,sodę,proszek do pieczenia i cynamon.Ucieram na gładką masę.Jabłka kroję w kostkę i do ciasta,całość wymieszać :) Wykładam na przygotowaną blaszkę,piekę 40-50 minut w piekarniku 180' góra-dół.Po wystudzeniu posypuje cukrem pudrem.Smacznego!!! nie wiem jak tu dodaje się zdjęcia bo bym zamieściła pozdrawiam Sylwia.W

  • m

    monika teresa

    Odpowiedź

    jestem maniakiem muffinek wiec proponuje wlasnie je, a konkretnie to muffinki malinami:). przepis ten znalazlam na blogu 'smak chwili'. wyszly wspaniale:). Muffinki z malinami Skaladniki - 300 g maki - 1 lyzeczka cynamonu - 1 lyzeczka proszku do pieczenia - 120 g brazowego cukru - 150 g malin swiezych lub mrozonych - 250 ml jogurtu naturalnego - 60 ml oleju - 1 jajko Skladniki suche wymieszac w jednej misce, a skladniki mokre w drugiej misce. Po czym mokre wlac do suchych wymieszac. Po chwili dodac maliny I ostroznie pomieszac. Wlozyc do papilotek, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni okolo 20 - 25 minut! Smacznego:) Pozdrzawiam Monika Teresa mariolka2004@gmail.com

  • J

    Jagoda

    Odpowiedź

    Przedwczoraj razem z dzieciakami piekłam Tort Pavlovej. Piękny i delikatny, można zjeść wiele! A co najważniejsze, jest łatwy w wykonaniu. Przepis: _____________________________ - 8 białek - 2,5 szklanki cukru pudru - 1 łyżka mąki kukurydzianej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu - skórka z pomarańczy - 350 ml śmietanki 30 % - 8 - 15 g cukru wanilinowego - Dowolne owoce ( u mnie kwaśne gruszki sprawdziły się wspaniale ) 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. Cukier i mąki przesiewamy do piany, mieszamy delikatnie i dokładnie łyżką. Dodajemy ocet. Doprawiamy startą skórką pomarańczową. 3. Pianę układamy na papierze do pieczenia na kształt okręgu. 4. Tort wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Pieczemy przez 7 minut. 5. Po 7 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu tort studzimy, ubijamy śmietanę wraz z cukrem wanilinowym (zależy, jak bardzo chcesz słodki krem ). Układamy śmietanę na torcie i dekorujemy dowolnymi owocami. Aby nie ciemniały, warto posmarować je rozpuszczoną galaretką. Pozdrawiam, http://zucchini-blues.blogspot.com/

  • A

    Anya_86

    Odpowiedź

    Proponuję coś błyskawicznego i pysznego, już nie raz sprawdziłam i zachwyciłam znajomych którzy wpadli na niespodziewaną kawę;) Składniki: 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki cukier, 2 łyżki kakao, 1 sztuka jajko, 3 łyżki mleko, 3 łyżki olej, 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia Najpierw łączymy mąkę z cukrem, kakao, i proszkiem do pieczenia, po wymieszaniu powyższych dodajemy jajko mleko i olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do miski lub innej formy i wkładamy na ok 2 min do mikrofalówki nie na najwyższą temperaturę. Po upieczeniu czekamy aż ciasto przestygnie. Powielamy składniki i pieczenie dowolną ilość razy, przekładamy ulubionym kremem, może to być nutellą jeśli mąż lubi:)lub każda inną, Na górze dekorujemy polewą czekoladową, cukrem pudrem no i oczywiście świeczkami. Do ciasta można dołożyć dowolne bakalie, będzie jeszcze lepsze. Jest błyskawiczne i na prawdę dobre:)

  • M

    Monika

    Odpowiedź

    A ja zaproponuję dwa torty, które ostatnio miałam okazję przygotowywać dla rodziny :) W smaku są obłędne i wszystkim domowym łasuchom bardzo smakowało, co sprawiło mi wiele radości :)A oto i one: http://kulinarne.info/tort-z-truskawkami.html http://babeczka.zuzka.pl/2012/09/tort-ferrero-rocher/ pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego! :)

  • S

    Sweet Housewife

    Odpowiedź

    Torty z prostych składników i niebanalne to takie jakie lubię! Mogę polecić bezowy i ptysiowy, aczkolwiek ptysiowy lubię dużo bardziej i ten Ci polecam! Podam Ci oba przepisy, może kiedyś wykorzystasz :) Ach no i gratuluję pięknej liczby fanów :) Oto przepis na tort ptysiowy http://sweet-fun.blogspot.com/2012/08/tort-ptysiowy.html A tu na bezowy-smerfowy :)http://sweet-fun.blogspot.com/2012/02/tort-rocznicowy.html Słodko pozdrawiam Sweet Housewife - Ada

  • N

    Natia

    Odpowiedź

    a ja zaproponuję http://bitedelite.pl/2012/04/czekoladowa-tarta-z-bananami/ :) pozdrawiam gorąco!

  • N

    Nawiedzona ula la

    Odpowiedź

    Polecam szarlotkę z puszystą bezą z tej strony: kulinarnespotkania.blogspot.com/2012/10/szarlotka-z-puszysta-beza.html PYCHA!!!

  • O

    Ola1984

    Odpowiedź

    Chciałam zaproponować Ci coś co z pewnością urzeknie w smaku i Ciebie i Męża. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto 3 bit, do przygotowania którego nie potrzebujesz piekarnika, wystarczy mikser i łyżka, garnek, miska i foremka :) To jedno z najpyszniejszych ciast jakie zrobiłam i jakie jadłam :) Ciasto 3 bit: 500 g maślanych herbatników 1 puszka masy krówkowej Masa 1: 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 1/2 litra mleka 250 g masła 1 łyżka cukru Masa 2: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śnieżki (60 g każda) 1 łyżka żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Herbatniki wysmarować masą krówkową. Budynie ugotować w mleku z dodatkiem cukru. Do miękkiego masła dodawać po łyżce przestudzonego budyniu i utrzeć na puch. Masę wyłożyć na herbatnikach. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Kremówkę ubić z śnieżkami, dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Masą wysmarować herbatniki. Posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy zmięknie, a smaki się przegryzą. Polecam gorąco! olusia23@poczta.onet.pl Na FB jako Kuchnia szeroko otwarta :)

  • D

    Domi z kuchni

    Odpowiedź

    Budyń, biszkopt, kajmak i trochę orzeszków ziemnych i postaje wspaniały, obłędny tort snickers! A oto i mój autorski przepis: Biszkopt: 7 jajek (osobno białka i żółtka) 130g mąki pszennej tortowej 180g cukru białego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g mielonych migdałów Masa kremowa: 400ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru z wanilią 100g miękkiego masła (w temp. pokojowej) Poncz: likier Amaretto mocna, czarna herbata Polewa: 250g kajmaku (NIE masy krówkowej) 100ml mleka 80g masła 200g niesolonych orzeszków ziemnych (bez brązowych łupinek) i podzielonych na połówki Rozgrzać piekarnik do 100 stopni, tortownicę o średnicy 26 centymetrów wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a ścianki posmarować masłem. Biszkopt: W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać cukier, aż piana stanie się gładka i lśniąca. Do ubijanej masy stopniowo dodawać żółka po jednym, a na sam koniec stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Jednolite ciasto wlać do tortownicy, wstawić ją do piekarnika i podwyższyć temperaturę do 160 stopni. Piec biszkopt około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka), po czym od razu wyjąć go z piekarnika i zrzucić tortownicę z wysokości około 40 centymetrów. Od razu wyjąć biszkopt na kratę, by ostygł. Krem: Od porcji mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w niej budyń. Resztę mleka zagotować w garnuszku z cukrem, a kiedy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić budyń, by całkowicie wystygł - do temperatury pokojowej. Kiedy tak się stanie budyń zmiksować mikserem, dodać masło i zmiksować na gładką masę. Polewa: W garnuszku zagrzać mleko z masłem, dodać kajmak i mieszać, aż wszystko całkowicie się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Dodać orzeszki, zamieszać i odstawić garnek w chłodne miejsce, by masa przestygła. Kiedy stężeje posmarować nią wierzch ciasta. Złożenie ciasta: Wymieszać herbatę z Amaretto w dowolnych proporcjach (w wersji dla dzieci ograniczmy się do herbaty). Biszkopt przekroić na pół w poziomie, dzieląc go na dwa blaty. Spodni blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu i nasączyć go ponczem. Wierzchni blat obrócić do góry nogami i również go nasączyć. Na blat spodni równomiernie rozłożyć krem i przykryć wierzchnim blatem. Krem na bokach wyrównać. Wierzch ciasta pokryć polewą. http://domiwkuchni.blox.pl/2012/09/Snickers-ciacho.html Pozdrawiam serdecznie, Domi :)

Zostaw swój Komentarz