Kotlety sojowe a'la ryba po grecku

Kotlety sojowe a'la ryba po grecku

Uwielbiam rybę po grecku robioną przez moją mamę.

Gdy zobaczyłam przepis na wegan z moich także

ulubionych sojowych to się powstrzymać 

nie mogłam i zrobiłam.

Szczerze?

Są wspaniałe!

Myslę, że wielu z Was nabrało by się,

że to ryba po grecku.

 

 

Składniki:

14 kotletów sojowych (a’la schabowy)
2 pora
5 dużych marchewek
1 słoik ( 200g) koncentratu pomidorowego
6 duże łyżki oleju roślinnego
2 małe łyżki cukru trzcinowego
 pieprz

 

Kotlety ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Umytą i obraną marchewkę  zetrzyj na tarce na małych oczkach,

a pory pokrój w talarki.
Do garnka wlej 4 duże łyżki oliwy, wrzuć marchewkę i pora,

przypraw cukrem i pieprzem.

Dusić około 10-15 minut aż warzywa zmiękną.

Ugotowane kotlety obtocz w tartej bułce i smarzyć na patelni,

aż nabiorą pieknego, złotego koloru.

Do marchewki i pora, dolej 2 duże łyżki oliwy i dodaj koncentrat.

Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem na najmnijszym ogniu.

Spód głębokiego talerza wyłóż 1/3 uduszonych warzyw,

potem ułóż na to warstwe usmażonych kotletow (7 sztuk),

a na to znów warzywa i tak na przemian.

Pamiętaj aby ostatnia wierzchnia warstwa była z duszonych warzyw.

 

sojowe a'la ryba po grecku

Smacznego!

    Zostaw swój Komentarz

    kamila rowinska cele

    airbnb zniżka