Sernik w cieście czekoladowym

Sernik w cieście czekoladowym

Jeżeli ktoś się nie może zecydować czy chce sernik czy ciasto czekoladowe to już nie musi się zastanawiać, można zjeść 2 w 1 ;)

 

 

Składniki:

(przepis z moje wypieki, przerobiony na bezglutenowy)

 

 

Ciasto czekoladowe:
300 ml mleka roślinnego bezglutenowego

130 g masła

2 łyżki kakao

1/2 szklanki erytrolu

2 szklanki mąki z nasion amarantusa

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 białka

3 żółtka

50 g czekolady gorzkiej bezglutenowej


Masa serowa:

750g twarogu sernikowego z wiaderka (18% tłuszczu)

5 żółtek

5 białek

1/2 szklanki erytrolu

1 łyżka mąki ryżowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

20g masła, roztopionego

 

 

Ciasto czekoladowe:

W rondelku podgrzej mleko, masło, erytrytol, kakao i czekoladę.

Mieszaj aż do połączenia się składników, przestudź.

Mąkę z sodą przesiej do miski, wrzuć żółtka i dodaj masę czekoladową, wymieszaj do połączenia składników.

Białka będą potrzebne później.

Masa serowa:

Pamiętaj aby składniki były w temperaturze pokojowej.

Twaróg, żółtka; erytrytol i masło zmiksuj krótko, do połączenia składników.

Białka z ciasta i z masy (7 białek) ubić na sztywną pianę.

Piane podziel na pół.

Jedną część wmieszaj w ciasto czekoladowe  a drugą w masę serową.

Prostokątną formę (22x 34 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Na dnie rozsmaruj połowę masy czekoladowej, na nią wykładaj łyżką masę serową , robiąc kleksy. Potem kleksy z masy czekoladowej i tak do wykorzystania obu mas.

Piecz w 175 o C około 50-60 minut.

Studź w lekko uchylonym piekarniku.

Ciasto według mnie najlepiej smakuje na zimno.

Najlepiej schładzać je w lodówce około 12 h.

 

 

Bezglutenowe, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz