Placki z borówkami i bakaliami z mąki ryżowej

Placki z borówkami i bakaliami z mąki ryżowej

Te placki widziałam w Kwestii Smaku.

Ja dodałam borówki i bakalie.

Zamiast cukru stewię

i proszek do pieczenia dałam bezglutenowy.

 

 

Składniki:

 

400 ml mleka kokosowego

2 jajka

łyżka stewii

1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

około 150g borówek

100g bakalii

 

 

 

 

 Całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym wlej do garnka

i trochę podgrzej aby stało się jednolite i płynne.

Przelej do miski.
    Dodaj jajka i wymieszaj rózgą lub trzepaczką razem ze stewią,

przesianą mąką z proszkiem do pieczenia

mieszaj tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
    Dodaj borówki i bakalie, delikatnie wymieszaj łyżką.
    Rozgrzej patelnię  i nakładaj po 2 łyżki ciasta

na jednego placka zachowując odstępy

- delikatnie rosną w trakcie smażenia.

Placki smaż na średnim ogniu,

do czasu aż urosną i będą lekko zrumienione od spodu (około 2 minuty).
    Wówczas przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 2 minuty.

Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym.

 

Podawaj ze świeżymi owocami, mlekiem migdałowym oraz innymi dodatkami.

 

 

Placki z borówkami i bakaliami z mąki ryżowej

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka