Pasztet z marchewki, soczewicy i kaszy gryczanej, bezglutenowy

Pasztet z marchewki, soczewicy i kaszy gryczanej, bezglutenowy

Pasztety warzywne to świetna alternatywa dla mięsa.

Delikatny w smaku pasztet z marchewki, soczewicy i kaszy gryczanej,

na Wielkanoc w sam raz!

Składniki na keksówkę:

(moj przepis)

 

200g marchewki

200g soczewicy czerwonej

100g kaszy gryczanej białej

2 łyżki mąki z nasion amarantusa

2 jajka

2 g tymianku świeżego

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

2 ząbki czosnku

mała czerwona cebula

 

Marchewkę umyj, obierz i ugotuj.

Czerwoną soczewicę przepłucz kilkukrotnie (woda powinna być przezroczysta), zalej wodą (dwa razy więcej niż soczewicy) i gotuj aż soczewica "wypije" całą wodę.

Kaszę gryczaną wrzuć do gotującej się wody i gotuj aż będzie miękka (około 8 minut powinno wystarczyć)..

Marchewkę, kaszę , mąkę , jajka, cebulę,czosnek, tymianek i pieprz ziołowy zblenduj i dodaj soczewicę. Wymieszaj.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż w nią masę na pasztet.

Wstaw do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piecz około 55 minut

(na górze zacznie lekko pękać).

Wystudź i podawaj, najlepiej smakuje schłodzony z dodatkiem musztardy.

 

pasztet warzywny

 

 

Bezglutenowe, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka