Muffinki z jabłkami, migdałami i cynamonem, bezglutenowe

Muffinki z jabłkami, migdałami i cynamonem, bezglutenowe

Muffinki odpowiednie do tego co mamy za oknem.

Pachnące, mięciutkie i słodziutkie.

Myślę, że też spokojnie zastąpią bezglutenowe pączki dla tych którzy

bardzo potrzebują świętować Tłusty Czwartek.

Składniki na około 14 - 16 muffinek:

(na bezglutenowy przerobiłam przepis z Moje Wypieki)

 

2 duże ,obrane i pozbawione gniazd nasiennych, jabłka

160 g mąki gryczanej

85 g mąki owsianej bezglutenowej

130 ml płynnego miodu

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

60 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cynamonu

125 ml oleju rzepakowego

2 duże jabłka

30 g migdałów bezglutenowych

80 g cukru kokosowego


Składniki na posypkę:
40 g migdałów

3 łyżeczki cukru kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka pokrój na małe kawałeczki.

W jednym naczyniu wymieszaj jajka, olej; cukier, miód, jogurt, wymieszaj rózgą kuchennę do połączenia składników.

Do drugiej miski przesiej mąki razem z proszkiem do pieczenia.

Do pierwszej miski wsyp zawartość drugiej i ponownie wymieszaj, do połączenia składników.

Do całej masy dodaj jabłka i posiekane migdały, wymieszaj do połączenia.

Ciasto wyłóż do foremki na muffinki wysmarowanej masłem.

Napełniaj dziurki do pełna.

Posyp posypką składniki na posypkę wymieszaj ze sobą.

Piecz w temperaturze 175oC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

 

muffinki z jabłkami bezglutenowe

bezglutenowe, bez glutenu, gluten free, muffinki, jabłka, migdały,cynamon, słodkości, słodkie, deser, śniadanie na słodko Bezglutenowe, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka