Muffinki bez glutenu z żurawiną leśną i czekoladą mleczną bez cukru

Muffinki bez glutenu z żurawiną leśną i czekoladą mleczną bez cukru

Moje pierwsze podejście do żurawiny.

Poza wypiekami to nie jest mój ulubiony owoc.

Ba! Pierwszy raz dodałam ją do wypieków i jestem zadowolona,

że zaryzykowałam.

Słodko kwaśne "ciastko", które poprawi Wasz dzień.

Składniki na około 12 - 14 muffinek:

(mój przepis)

 

 

100 g maki ryżowej

100 g mąki jaglanej

100 g mąki ziemniaczanej

2 duże jajka, łyżeczka sody

150 g oleju rzepakowego

200 g jogurtu naturalnego

200 g ksylitolu

130 g żurawiny leśnej

120 g czekolady mlecznej bez cukru

 

 

W jednej misce wymieszaj ze sobą mąki, ksylitoli i sodę.

W drugiej wymieszaj drewnianą łyżką jajka, olej i jogurt.

Do suchych składników dodaj drobno pokrojoną czekoladę

i wmieszaj składniki mokre.

Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj.

Możesz skropić formę na muffinki olejem lub włożyć papilotki

i to w nie rozłożyć powstałe ciasto.

Nagrzej piekarnik na maxa, po przygotowaniu ciasta zmniejsz temperaturę do 180 o C i piecz do 30 minut (muffinki zbrązowieją).

Po tym czasie wyjmij muffinki z piekarnika,odczekaj co najmniej 20 minut

i dopiero wtedy wyjmuj muffinki z formy.

Muffinki są puszyste, delikatne, nie suche.

 

bezglutenowe muffinki bez cukru

Zostaw swój Komentarz