Gryczano - serowe babeczki z brzoskwiniami; bezglutenowe; bez cukru

Gryczano - serowe babeczki z brzoskwiniami; bezglutenowe; bez cukru

Wiem, wiem miesiąc bez przepisu to wiecznośc, więc śpieszę z nowością.

Bez glutenu i bez cukru!

Lekko wilgotne, idealne do kawy lub herbaty na drugie śniadanie.

 

 

Składniki na 10 - 18 sztuk;

zależy od tego jakiej wielkości są otworki w Twojej blaszce na muffinki;

U mnie wyszło ich 10 małych muffinek i 6 dużych.

(mój przepis)

 

 

150 g mąki gryczanej

50 g mąki ziemniaczanej

110g masła (ja użyłam bez laktozy)

4 jajka

otarta skórka z całej cytryny

105 g ksylitolu

3 łyżki soku z cytryny

250 g serka ricotta

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

1 duża brzoskwinia

 

 

Dopilnuj aby produkty były w temperaturze pokojowej i nagrzej piekarnik do 190 o C .

Masło utrzyj z ksylitolem.

Pojedynczo dodawaj jajka i miksuj dalej.

Dodaj ricottę, sok i skórkę z cytryny.

Zmiksuj.

Dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia bezglutenowy i wszystko wymieszaj drewnianą łopatką tylko do połączenia składników.

Blaszkę delikatnie nasmaruj masłem i wyłóż do niej, równomiernie, ciasto.

Brzoskwinię pokrój na małe kawałki i rozłóż na wierzch każdej muffinki.

Piecz około 30 - 40 minut, uważaj aby się nie przypaliły.

 

 

muffinki gryczane

 

muffinki serowe

 

muffinki gryczano-serowe z brzoskwiniami

Zostaw swój Komentarz