Ciasto czekoladowe z twarożkiem i owocami; bezglutenowe

Ciasto czekoladowe z twarożkiem i owocami; bezglutenowe

Ciasto możesz zrobić w dwóch wariantach.

Z czekoladą i bez czekolady.

Obie wersje są pyszne ( na zdjęciu wersja bez czekolady).

Wersja z czekoladą jest delikatniejsza a bez czekolady bardziej zbita.

 

 

 

Składniki:

(moj przepis)

 

130 g / 200g masła*

100 g mąki ryżowej

50 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

250g twarogu

300 g owoców** (wiśnie, maliny, drobne truskawki)

100 g czekolady mlecznej goplana / 5 łyżek ksylitolu, 40 g kakao

5 jajek

120 g ksylitolu

 

Piekarnik nagrzej do 190oC.

2 jajka, 80g ksylitolu i twaróg zmiksuj ze sobą w malakserze.

3 jajka utrzyj z 40g ksylitolu.

Masło* i czekoladę rozpuść ze sobą w garnuszku (jeżeli używasz kakao, rozpuść masło, dodaj kakao i ksylitol, energicznie mieszaj do połączenia się składników) wymieszaj do połączenia się masła z czekoladą.

Masę czekoladową połącz z masą jajeczną i dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia.

Tortownicę 20 cm natłuść masłem.

1/3 masy czekoladowej rozsmaruj na dnie blaszki, później 1/2 masy twarogowej na niej i ułóż 1/2 owoców.

Ponowni 1/3 masy czekoladowej, 1/2 masy twarogowej i pozostałe owoce.

Przykryj masą czekoladową.

Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.

 

 

* w wersji bez czekolady użyj 200g masła

**owoce mogą być mrożone, tyko pamiętaj aby były rozmrożone i dobrze osuszone

 

ciasto bezglutenowe

ciasto czekoladowe bezglutenowe

 

ciasto czekoladowe z twarogiem i owocami

bez glutenu, bez cukru, czekoladowe ciasto, bezglutenowe, owoceBezglutenowe, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka