Chlebek bananowy z czekoladą, bez glutenu

Chlebek bananowy z czekoladą, bez glutenu

Chlebki bananowe sa dobre o każdej porze roku i na każdy smutek.

Myślę, że jak zrobicie go dzisiaj to pomyślicie o następnym już w weekend :)

 

Składniki:

 

5 małych bananów

100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

80 g erytrolu

60 g czekolady gorzkiej bezglutenowej/ ksylotolki (jeżeli chcemy bez cukru)

3 jajka

100 g mąki ryżowej

60g mąki amarantusa

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Banany, masło, jajka i erytrol zmiksuj ze sobą.

W drugiej misce przesiej mąki i sodę.

Zawartości obu misek połącz ze sobą mieszając do połączenia się składników.

Dodaj pokruszoną czekoladę lub ksylitolki.

Wymieszaj.

Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 175o C około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Z mlekiem migdałowym wymiata!

 

Zostaw swój Komentarz