Babka ziemniaczana z kaszanką i boczkiem, bezglutenowa

Babka ziemniaczana z kaszanką i boczkiem, bezglutenowa

Babka,która mnie urzekła tym, że ma w sobie coś więcej (czytaj kaszankę ;)

To nie jest dietetyczne danie, ale taka wariacja na temat bardzo znanego dania (przynajmniej dla mnie to jest wariacja bo u mnie w rodzinnym domu robi się ze skwarkami lub kiełbasą).

Mąż powiedział, że to jedna z lepszych babek ziemniaczanych jakie jadł, więc jeżeli lubisz babkę i kaszankę spróbuj połączyć te smaki ze sobą,

a może Ty tez polubisz tą wariację.

Składniki:

(przepis Karola Okrasy zmieniony na bezglutenowy)

 

1 kg obranych ziemniaków

1 łyżka mąki ryżowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 jaja, 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kostkę

150 g boczku wędzonego, bezglutenowego

200 g kaszanki gryczanej, bezglutenowej

2 łyżki majeranku

3 łyżki śmietany 18%

masło do wysmarowania formy

pieprz

 

Ziemniaki zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce.

Dodaj mąki i jajka.

Boczek pokrój drobno i przesmaż a później dodaj cebulę. Duś około 8 minut  na wolnym ogniu. Na koniec dodaj rozdrobnioną kaszankę i duś przez chwilę.

Do przygotowanych ziemniaków dodaj cebulę, boczek i kaszankę oraz majeranek i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem.

Formę na tartę wysmaruj masłem i wyłóż masę ziemniaczaną.

Wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 180oC (termoobieg) przez godzinę

 

babka ziemniaczana

Bezglutenowe, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka