Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

Lato to czas sałatek.

Dziś proponuję Wam sałatkę z książki Super Food Sophie Manolas.

Składniki:

 

2,5 garści jarmużu (bez twardych końcówek)

400g fasoli białej, przepłukanej i odsączonej

400g soczewicy z puszki przepłukanej i odsączonej

czerwona cebula, posiekana

1/4 siemienia lnianego

1/4 szklanki prażonego słonecznika

100g pomidorów koktajlowych

100g koziego sera lub feta

1 spore awokado, pokrojone w kostkę

+ w takich samych proporcjach: olej sezamowy i sok z cytryny

 

Umyty i osuszony jarmuż, pokrój cienko, im cieniej tym lepiej.

W sużej misce wymieszaj jarmuż, fasolę, soczewicę, cebulę, siemię lniane, ziarna słonecznika i przekrojone na pół pomidorki.

Posyp sałatkę serem i awokado, polej dressingiem.

Sałatki, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz