Zupa z cieciorki

Zupa z cieciorki

Czy jadacie już zupy bo jest zimno?

Mi się już zdarza.

Dni są morze i ciepłe,

ale wietrzne wieczory skłaniają mnie ku rozgrzewającym zupom.

Ta właśnie taka jest!

Uwielbiam ją, jest sycąca, pachnąca i słoneczna :)

 

 

Składniki:

 

szklanka suchej ciecierzycy

2 marchewki

pietruszka

por

4 łodyżki selera naciowego

łyżeczka curry

łyżeczka kurkumy

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka sody 3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

 

 

 

Ciecierzycę namocz przez noc w wodzie z sodą.

Następnego dnia odcedź cieciorkę, opłucz i ugotuj do miękkości.

W około 3 litrowym garnku ugotuj warzywa, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie.

Gdy warzywa zmiękną, wywar przelej do osobnego naczynia,

a warzywa w garnku zblenduj

(wybierz liście laurowe i ziele angielskie).

Dodaj 3/4 ugotowanej ciecierzycy, zblenduj  i tyle wywaru warzywnego, żeby powstała gęsta zupa.

Na koniec dorzuć pozostałą ciecierzycę i całość dopraw przyprawami.

 

zupa z cieciorki

 

źródło

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz