Zupa pomidorowo - marchewkowa z kaszą jaglaną i kukurydzą

Zupa pomidorowo - marchewkowa z kaszą jaglaną i kukurydzą

Wiem, wiem rzadko tu bywam ostatnio,

jednak za jakiś czas wszystko Wam wyjaśnię.

Ze względu na to, że od dwóch dni szaleje u mnie wiatr,

ja dziś proponuję Wam zrobić tą pyszną zupkę z przepisu Marka Zaremby.

Uwierzcie, pozwoli Wam choć na chwilę zapomnieć o tym co za oknem.

 

Składniki:

 

 

1kg pomidorów lub dwie puszki konserwowych

4 duże marchewki

3/4 litra wody

1 posiekany ząbek czosnku

1 pokrojona w piórka mała cebula

2 daktyle

2-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 łyżeczki curry

szczypta kurkumy

kukurydza do dekoracji

olej kokosowy do smażenia

sól morska lub himalajska

 

Marchew umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę.

Pomidory natnij; sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

 

W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy,

dodaj cebulę i czosnek.

Podsmażaj na małym ogniu 2-3 minuty z dodatkiem curry.

Wrzuć pomidory i marchew, wlej gorącą wodę tak,

aby jej poziom nie przekroczył poziomu warzyw.

Gotuj 10 minut.

Dodaj daktyle i ugotowaną kaszę jaglaną.

Gotuj jeszcze 5 minut.

Odstaw z palnika i zblenduj na krem.

Serwuj z kukurydzą.

 

zupa pomidorowo marchewkowa z kaszą jaglaną i kukurydzą 

 

Kuchnia, Strona Główna

3 komentarze

Zostaw swój Komentarz