Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą

Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą

Lato nas nie rozpieszcza i noce są niestety zimne.

Więc proponuję Wam zupkę przepyszną z przepisu podpatrzonego w Kwestii Smaku.

 

Zupa jest odpowiednia na każdą porę roku i na każdy posiłek w ciągu dnia.

jest także szybka do zrobienia.

Na zimne poranki wyśmienita!

 

Składniki:

 

1/3 szklanki czerwonej soczewicy

300 g batata

1 litr bulionu

1 pojedyncza pierś kurczaka

1/4 szklanki śmietanki 30% lub mleczka kokosowego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki kolendry

pieprz

 

 

Batata, czosnek i cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.

  Warzywa włóż do garnka, wlej olej / oliwę i co chwilę mieszając smaż przez około 5 minut.

Dodaj suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i mieszając smaż przez minutę.

Dodaj gorący bulion i zagotuj.

W gotujący się wywar włóż pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę.

Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut.

Zdejmij z ognia, dodaj śmietankę / mleczko i wymieszaj.

Podawaj z posiekaną kolendrą lub natką oraz papryczką chili.

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz