Zupa krem z dyni z nutą imbiru i kokosa

Zupa krem z dyni z nutą imbiru i kokosa

To zupka z jaglanego detoksu, przypadła nam na śniadanie.

Jest pyszna i na te zimne poranki, które cały czas zaskakują jest po prostu magiczna!

 

Składniki:

 

1 mała dynia, np.hokkaido

2 średnie marchewki

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

1/2 szklanki mleka kokosowego

2-3 cm świeżego imbiru

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

olej kokosowy do smażenia

sól morska lub himalajska

pestki dyni

szczypta cynamonu

 

 

Rozgrzej piekarnik do 180oC.

Dynię umyj, usuń gniazdo nasienne,

a jeśli to onny gatunek niż hokkaido, obierz ją ze skóry.

Pokrój dynię w kostkę, wyłóż na pergamin,

dopraw delikatnie solą i piecz przez około15 minut.

Możesz ją także ugotować na parze.

 

Marchewkę umyj, obierz, i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną w piórka cebulę.

Dodaj przyprawy i smaż na wolnym ogniu przez 3 minuty.

Następnie wrzuć dynię, marchewkę i uzupełnij wodą (około 5 cm oniżej poziomu dyni)

i dopraw sola do smaku (opcjonalnie).

Goruj około 15 minut.

Wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 5 minut

na delikatnym ogniu.

Zmiksuj, spróbuj i dopraw w razie potrzeby.

Podawaj udekorowaną pestkami.

 

 

 

krem z dyni z nuta imbiru i kokosa

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz