Zupa - krem z dyni

Zupa - krem z dyni

Pierwszy dzień września proponuje rozpocząć zupą dyniową,

szczególnie, że słońca brak a zupa taka gorąca i jasna:)

 

Składniki:

600g dyni

2 cebule

(ja dałam jedną czerwoną)

2  ziemniaczki

3 ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich

pieprz cayenne

 250 ml bulionu drobiowego 

100 g serka topionego  ze szczypiorkiem

(może być w plasterkach albo w kostce,

jak też można wybrać zwykły lub z innymi ziołami)

 

 

+ Dip:

 

mały jogurt naturalny

 

4 ząbki czosnku

 

 pieprz

 

Umytą i pozbawioną pestek dynię pokrój na małe cząstki.

Umyte i obrane zimniaki także pokrój.

Wrzuć cząstki tych warzyw do garnka i zalej 300ml wody.

 

Zagotuj, dorzuć pokojoną cebulkę i czosnek.

Do bulionu przerzuć wszystko z pierwszego garnka

i gotuj do miękkości warzyw, tak około 30 minut.

 

Po tym czasie wyłącz gaz,

dodaj serek i przelej wszystko do blendera i zmiksuj.

 

Dip:

 

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę

(ostatecznie możesz drobiutko pokroić),

wymieszaj go z jogurtem i dopraw pieprzem.

 

Zupę przelej do misek i zrób kleksa na środku każdej z nich.

 

 

Pomysł zaczerpnięty z bloga Mysi

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz