Zupa fasolowa z jarmużem

Zupa fasolowa z jarmużem

Zimno, jest już zimno.

Ostatnio zmarzłam na dwugodzinnym spacerze,

jeżeli Wy też już poczucliście podmuch zimy,

to zapraszam Was na pikantną zupę fasolową.

 

 

Składniki:

 

puszka ciemnej fasoli - 400g

puszka pomidorów krojonych - 400g

600ml bulionu warzywnego

3 ząbki czosnku posiekane

2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka grysu chilli

garść liści kolendry i garść łodyg kolendry

skórka z połowy limonki

oliwa z oliwek

140g jarmużu

200g smażonej indyczej piersi

100g sera feta

 

W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, łodygi kolendy i skókę limonki.

Smaż przez chwilę, przyprawy bardzo wyraźnie zaczną pachnieć

Dodaj kumin i grys chilli.

Dodaj pomidory z puszki, odcedzoną fasolę i bulion.

Zagotuj.

Dodaj jarmuż i gotuj go aż zmieknie.

Dodaj indyka i wyciśnij do zupy sok z połowy limonki.

Po 3 minutach możesz nalewać zupę na talerze.

Pokrusz po 25 g sera feta do każdego talerza i udekoruj kolendrą.

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz