Tarta marchewkowa

Tarta marchewkowa

Wydaje się, że wracam trochę do Was,

mimo, że od miesiąca nie mam przespanej nocy

(jak śpię 3 godziny ciągiem to się chwalę rodzinie i znajomym ;),

to mimo wszystko jakoś w kuchni mnie więcej

(może ta ilośc kawy pozwala mi przetrwać?).

 

Dziś zapraszam Was na przepyszną tartę marchewkową:

 

 

Składniki:

 

500g obranej marchewki

łyżka oleju kokosowego

duża czerwona cebula

60g posiekanych suszonych pomidorów

30g masła

3 łyżki cukru kokosowego

120g sera brie

374g ciasta francuskiego (u mnie bezglutenowe)

rozbełtane jajko

 

 

Piekarnij nagrzej do 200oC.

 

Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na niego obraną i pokrojoną w prążki cebulę.

Smaż do momentu w którym cebula zmięknie.

Cebulę przełóż do miski.

Na patelni rozpuść maslo i cukier.

Marchewkę pokrój w cienkie plastry i wrzuć ją na rozpuszczone masło z cukrem.

Dodaj 150ml wody.

Gotuj około 10 minut, do miękkości marchewek.

 

Blaszkę do tarty wyłóż papierem do pieczenia,

a potem ciastem francuskiem.

Obciąż spód tarty np ceramicznymi kuleczkami

i wstaw blaszkę na 3 minuty do piekarnika.

Po wyjęciu, usuń kuleczki

i i wyłóż odsączoną marchewkę na spód tarty.

Potem wyłóż cebulę, posyp suszonymi pomidorami

i przykryj wszystko serem brie pokrojonym w plastry.

Piecz około 20-30 minut do upieczenia i mocnego zarumienienia ciasta.

 

 

 

 

tarta marchewkowa

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz