Szybki piernik bezglutenowy

Szybki piernik bezglutenowy

Piernik, który jest dobry w dzień pieczenia ale i 4 dni później też.

Ja jestem nim zachwycona!

 


Składniki:

(mój przepis)

 

125g masła

3/4 szklanki cukru kokosowego

3 łyżki powideł śliwkowych

4 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej bezglutenowej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

łyżeczka cynamonu

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki gorzkiego bezglutenowego kakao

1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego

3 duże jajka

szklanka mąki ryżowej

szklanka mąki migdałowej


+ polewa

1/3 szklanki śmietany kremówki 30%

łyżka kawy rozpuszczalnej

tabliczka gorzkiej czekolady bezglutenowej
(lub pół na pół z mleczną)

+ 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

 

 

Rozgrzej piekarnik do 180oC.

 Roztop masło w rondelku, na małym ogniu.

Gdy osiągnie postać płynną dodaj cukier i wymieszaj.

Potem dodaj powidła, kakao i przyprawy (korzenną i cynamon).

Podgrzewaj jeszcze chwilę, cały czas mieszając, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na moment.

Kiedy masa lekko przestygnie dodaj sodę, kawę, mleko i roztrzepane jaja.

Wszystko intensywnie wymieszaj, tak żeby masa się spieniła.

Na koniec dodaj przesianą mąkę, cały czas mieszaj, do momentu w którym nie będzie już grudek.


 Przelej do foremki keksowej o wymiarach 12 x 25 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ryżową.
i wstaw do piekarnika.

Piecz około 60 minut - do tzw. czystego patyczka.

Po ostudzeniu przekrój go wzdłuż i przełóż powidłami

 

Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj kremówkę i kawę, wymieszaj do połączenia składników.


   Gotowy piernik polej polewą.

 

 

piernik bezglutenowy

 

piernik bezglutenowy

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

  • A

    Anka z jakzdrowojesc.pl

    Odpowiedź

    Jakiś czas temu piekłam piernik i zapomniałam o powidłach - ogromny błąd, bo to nie smakowało jak prawdziwy piernik! Powidła dodają takiego smaczku i wilgoci... No dobra, to już wiem co będę dziś piekła :) Dzięki

Zostaw swój Komentarz