Szafranowy chlebek gryczany z batatem i bananem

Szafranowy chlebek gryczany z batatem i bananem

Szafran jedna z najdroższych przypraw świata (podobno naturalny lek na depresję).

Witaminy i minerały:

Witamina C
Tiamina
Ryboflawina
Niacyna
Witamina B6
Kwas foliowy
Witamina A


Wapń
Żelazo
Magnez
Fosfor
Potas
Sód
Cynk

 

Ciasto wyszło pysznie wilgotne z oryginalnym smakiem,

pewnie nie każdemu przypadnie on do gustu, ale warto spróbować!

 

Składniki:

 

2 rozgniecione banany

300g puree z batata

140g rozpuszczonego masła

1/4 szklanki ksylitolu

1 jajko

1 łyżeczka sody

szczypta soli

szczypta szafranu

1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej

polewa: 100g czekolady bezglutenowej, 15g masła + orzechy laskowe

 

 


    Banany zmiksuj z puree, masłem i jajkiem na gładką masę.

Do miski przesiej mąkę i sodę.

Wymiaszaj  z ksylitolem, solą i szafranem.

Składniki mokre połącz z suchymi.

Ciasto przełoż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 oC przez 55-60 minut.

Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta

polej rozpuszczoną czekoladą z masłem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi

 

szafranowy chlebek gryczany 

 

szafranowy chlebek gryczany

 

szafranowy chlebek gryczany

 

 

Przepis podpatrzony u Mango Papaja, ja tylko zamiast dyni dałam batata a zamiast cukru ksylitol.

 

zBLOGowani.pl
Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

dziennik coachingowy